Sałatka z kalafiorem i rzodkiewką
Sałatka z kilku składników. W roli głównej kalafior, do tego jajka, trochę warzyw
i sos czosnkowy. Pycha.
Myślę, że taką sałatkę możecie podać na świąteczny stół.
Bardzo lubię takie sałatki, natomiast mój mąż nie koniecznie. Piszę to dlatego,
że tym razem jadł i chwalił :)
To co, spróbujcie?
Składniki:
1 mały kalafior
6 rzodkiewek
3 jajka
2 ogórki konserwowe
10 pomidorków koktajlowych
szczypiorek
Sos:
2 pełne łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
Jajka ugotować na twardo.
Obrać i pokroić na ósemki.
Rzodkiewki umyć i pokroić w plastry. Ogórki również pokroić w plastry.
Pomidory umyć i pokroić na połówki.
Wszystkie składniki ułożyć na półmisku.
Najpierw kalafior, podzielić go na małe różyczki.
Następnie jajka, rzodkiewkę, ogórki i pomidorki.
Majonez i jogurt przełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Warzywa na półmisku polać przygotowanym sosem. Wierzch posypać szczypiorkiem.