Sałatka z kaki z mozzarellą i dressingiem z awokado
Prosta, smaczna i kolorowa. Do tego pełna witamin i składników mineralnych czyli sałatka idealna na tą porę roku! W sklepach bez większych problemów można kupić zachęcam do spróbowania tego owocu. Eksperymentalnie zrobiony dressing jest lekki i naprawdę smaczny, świetny do sałatek. Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
rukola
1 owoc kaki
1 kulka mozzarelli (użyłam light)
garść orzechów włoskich
Dressing:
1 awokado
kilka kropli soku z cytryny
100 ml wody
1 łyżka miodu
Dressing: awokado obierz, usuń pestkę, pokrój na kawałki i wrzuć do wysokiego naczynia. Dolej 100 ml letniej wody, sok z cytryny oraz 1 łyżkę miodu. Dokładnie zmiksuj blenderem.
Na talerzu rozłóż rukolę. Kaki obierz ze skórki. Mozzarellę i kaki pokró na plasterki i rozłóż na rukoli. Posyp orzechami włoskimi.
Przygotowanym dressingiem polej sałatkę.
Smacznego :)