Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą

Dziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z syropem klonowym i octem balsamicznym. Jest obłędna! I wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu ? Piersi z kaczki można zamarynować dzień wcześniej, następnie krótko obsmażamy i dopiekamy w piekarniku. Buraki zapiekamy w syropie klonowym w piekarniku, prażymy orzechy, przygotowujemy pomarańczę i dressing i gotowe! Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą

(2 porcje)

Składniki na kaczkę:

  • 1 pierś z kaczki
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz

Składniki na buraki:

  • 2 czerwone buraki, obrane i pokrojone w cienkie kliny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Składniki na sałatkę:

  • 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 garście ulubionego miksu sałat
  • 1 pomarańcza,obrana i podzielona na segmenty, bez błonek

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W naczyniu do zapiekanie wymieszaj kawałki buraków z syropem klonowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem, włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 20 minut.
  2. Wyjmij pierś z lodówki i najlepiej gdy jeszcze będzie zimna, natnij skórkę w kratkę, uważając by nie naruszyć mięsa. Natrzyj rozmarynem, solą i pieprzem i odstaw aby nabrała temperatury pokojowej. Ewentualnie włóż do lodówki jeżeli przygotowujesz ją w późniejszym terminie.
  3. Umieść na dużym ogniu patelnię (najlepiej taką, która jest dostosowana do zapiekania w piekarniku) i gdy będzie już rozgrzana połóż na niej pierś kaczki skórą do dołu. Smaż przez 3 minuty, po czym przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie umieść patelnię z kaczką w piekarniku (lub przełóż pierś do naczynia żaroodpornego i dopiero wtedy umieść w piekarniku) i piecz przez 10 minut, z czego na ostatnią minutę włącz funkcję grilla, by skórka była rumiana i chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika, umieść pierś na desce do krojenia, aby „odpoczęła” przez minimum 5 minut.
  4. Na duże talerze wyłóż po garści sałat, na niej umieść buraki, pomarańcze i posyp orzechami. Pokrój kaczkę na 1/2 cm plastry i umieść na wierzchu sałatki.
  5. W małej miseczce wymieszaj rózgą oliwę z oliwek, syrop klonowy i ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem, polej sałatkę i podawaj!

Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Duck, beet and orange salad

(2 servings)

Ingredients for the duck:

  • 1 duck breast
  • 2 tsp chopped rosemary
  • sal and pepper

Ingredients for the beetroot:

  • 2 red beetroot, peeled and cut into small wedges
  • 2 tablespoons maple syrup
  • 1 tablespoon olive oil
  • salt and pepper

Ingredients for the salad:

  • 3/4 cup toasted walnuts, chopped
  • 2 handfuls salad mix
  • 1 orange, segmented

Ingredients for the dressing:

  • 2 tablespoons lemon olive oil
  • 1 teaspoon of maple syrup
  • 1 teaspoon balsamic vinegar
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. In a baking dish combine beetroot segments, maple syrup and olive oil and coat well. Season with salt and pepper and bake until tender and fragrant, for about 20 minutes.
  3. Score duck fat gently without cutting into the meat underneath. Season the berast with rosemary, salt and pepper and bring to room temperature.
  4. Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin side up and cook for 2 minutes, after that place breast in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest.
  5. To assemble the salad place the salad leaves on the base of your dish, top with the beetroot and orange segments and walnuts. Slice the duck breast into even 1/2 cm slices and place on top of the salad.
  6. In a small bowl stir together the olive oil, maple surup and balsamic vinegar until combined, seaosn with salt and pepper and evenly pour over the salad.

Enjoy!

Zdjęcie - Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów