Sałatka z kaczką, pieczonym burakiem i musem z awokado
Burak to wdzięczne i zdrowe warzywo, a po upieczeniu staje się słodki i aromatyczny. Wystarczy odrobina wyobraźni by wyczarować z niego pyszną zupę, dip czy sałatkę. Idealnie komponuje się z kaczką i delikatnym musem z awokado. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na 2 porcje:
1 pierś kaczki
1 duży burak
2 szalotki
2 ząbki czosnku
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
50 ml octu winnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
garść nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni
rukola
Mus z awokado:
1 awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki serka twarogowego np koziego
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka, smażymy przez chwilę, po czym wlewamy ocet winny i gotujemy, aż cały odparuje. Dodajemy łyżeczkę miodu, tymianek, rozmaryn i 2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy na patelnię szalotki pokrojone w piórka, posiekane ząbki. Po minucie zdejmujemy patelnię z ognia.
Skórę na piersi kaczki nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą. Nacieramy solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej pierś skórą do dołu. Smażymy 7 minut od strony skóry (tłuszcz powinien się wytopić), następnie obracamy i smażymy z drugiej strony 4 minuty. Usmażoną pierś zdejmujemy z patelni i dajemy jej odpocząć jakieś 5 minut aby doszła. Usmażoną pierś kroimy w plastry.
Awokado powinno być miękkie i ciemnozielone. Obieramy je, wkładamy do kielicha blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli, serek i miksujemy.
Na talerzach układamy rukolę, następnie buraki z szalotką, plastry kaczki, mus z awokado i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Składniki na 2 porcje:
1 pierś kaczki
1 duży burak
2 szalotki
2 ząbki czosnku
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
50 ml octu winnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
garść nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni
rukola
Mus z awokado:
1 awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki serka twarogowego np koziego
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka, smażymy przez chwilę, po czym wlewamy ocet winny i gotujemy, aż cały odparuje. Dodajemy łyżeczkę miodu, tymianek, rozmaryn i 2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy na patelnię szalotki pokrojone w piórka, posiekane ząbki. Po minucie zdejmujemy patelnię z ognia.
Skórę na piersi kaczki nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą. Nacieramy solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej pierś skórą do dołu. Smażymy 7 minut od strony skóry (tłuszcz powinien się wytopić), następnie obracamy i smażymy z drugiej strony 4 minuty. Usmażoną pierś zdejmujemy z patelni i dajemy jej odpocząć jakieś 5 minut aby doszła. Usmażoną pierś kroimy w plastry.
Awokado powinno być miękkie i ciemnozielone. Obieramy je, wkładamy do kielicha blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli, serek i miksujemy.
Na talerzach układamy rukolę, następnie buraki z szalotką, plastry kaczki, mus z awokado i posypujemy uprażonym słonecznikiem.