Sałatka z jajkiem i łososiem na szpinaku
Soczysta feria barw i magia smaków na talerzu. Uwielbiam taką różnorodność a jednocześnie prostotę. Sałatka ma uniwersalne zastosowanie bo można ją podać na śniadanie, zabrać jako lunch do pracy lub zaserwować na kolację.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g wędzonego łososia
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 4 duże rzodkiewki, pokrojone w plastry
- 1 mały, świeży ogórek pokrojony w plasterki
- 1 mała cebula czerwona pokrojona w piórka
- 3 duże garści świeżego szpinaku
- gałązka koperku do dekoracji
na dresing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- jajka obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki,
- szpinak płuczemy, osuszamy i układamy na półmisku,
- następnie układamy jajka, rzodkiewkę, plasterki ogórka oraz kawałki łososia,
- całość oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz skrapiamy dressingiem.
Inne propozycje z łososiem wędzonym:
Sałatka z wędzonego łososia na roszponce
Zupa z porów z wędzonym łososiem
Pasta łososiowa z jajkiem i korniszonem