Sałatka z grillowanym bakłażanem i serem halloumi
Ta sałatka to taki powiew lata na jesiennym już stole. Pomidory są teraz najlepsze na świecie, jedzmy je więc, kiedy tylko się da!
To sałatka podawana w zasadzie na ciepło, są w niej grillowane warzywa (bakłażan, ale można go zastąpić cukinią) i ser hallumi, który smażony jest wprost przepyszny!
Bakłażany grilowałam z dodatkiem oliwy i czosnku. Ta mieszanka jest od razu bazą do przygotowania sosu do sałatki, wystarczy tylko wzbogacić go kilkoma kroplami dobrego octu, np. balsamicznego. Bagietka w dłoń i gotowe!
Składniki:- bakłażan - 1 duża sztuka
- ser haloumi - 1 opakowanie
- pomidory - 4 szt, malinowe (dodałam też kilka koktajlowych)
- oliwa - 5 łyżek
- czosnek - 2 łyżki
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
- bazyli - kilkanaście listków
Oliwę połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Bakłażan pokrój na cienkie (ok.5 mm) plastry. Każdy, przy pomocy pędzelka) posmaruj oliwą z czosnkiem. Ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż z obu stron. Usmaż również ser halloumi.
Pomidory pokrój na ósemki, ułóż na półmisku. Dodaj ciepły bakłażan i ser halloumi.
Pozostałą oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Sosem skrop sałatkę, dopraw świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii. Podawaj od razu, np. z pieczywem.