Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową

Zdjęcie - Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Parę lat temu ciężko byłoby mnie namówić do zjedzenia polędwiczki "medium-rare", a teraz nie wyobrażam sobie żadnej większej imprezy rodzinnej bez tego przysmaku. W tym przepisie polecam wspaniałe mięso w otoczeniu świeżych warzyw.

Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.

  • 1 mała polędwiczka wieprzowa
  • 150 g zielonych szparagów
  • 1 pakowanie mixu sałat
  • 1 mała czerwona cebula
  • 25 g orzechów włoskich, lekko posiekanych
  • 2 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
  • 25 gram niebieskiego sera pleśniowego, lekko pokruszonego
  • 1/2 łyżeczki oleju Kujawskiego ze Smakiem z bazylią
  • Dressing:
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki oleju Kujawskiego z bazylią
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Pczyść polędwiczkę z błonek.

2. Posyp 1/2 łyżeczki soli i pieprzem.

3. Rozgrzej patelnię grillową, natłuść olejem.

4. Grilluj mięso około 5minut z każdej strony.

5. Zdejmij polędwiczkę z patelni i pozwól jej "odpocząć" przez 10minut.

Dressing:

1. W miseczce wymieszaj skórkę i sok z cytryny, olej, musztardę, ocet, sól i pieprz.

2. Ugotuj do miękkości fasolkę w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i lekko grilluj z każdej strony.

3. Rozłóż sałatę na talerze.

4. Na wierzch ułóż fasolkę, orzechy, ser i pokrojoną polędwiczkę.

5. Wierzch skrop dressingiem.

Smacznego!Jeżeli chcesz podać tę sałatkę wegetarianom, zamiast polędwiczki podaj grillowaną paprykę - przepis znajdziesz tu

Ilość porcji: x 2 Czas przygotowania: 40min

Kategorie przepisów

Podobne przepisy