Sałatka z grillowaną polędwiczką wieprzową
Parę lat temu ciężko byłoby mnie namówić do zjedzenia polędwiczki "medium-rare", a teraz nie wyobrażam sobie żadnej większej imprezy rodzinnej bez tego przysmaku. W tym przepisie polecam wspaniałe mięso w otoczeniu świeżych warzyw.
Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.
- 1 mała polędwiczka wieprzowa
- 150 g zielonych szparagów
- 1 pakowanie mixu sałat
- 1 mała czerwona cebula
- 25 g orzechów włoskich, lekko posiekanych
- 2 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
- 25 gram niebieskiego sera pleśniowego, lekko pokruszonego
- 1/2 łyżeczki oleju Kujawskiego ze Smakiem z bazylią Dressing:
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki oleju Kujawskiego z bazylią
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
- 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
1. Pczyść polędwiczkę z błonek.
2. Posyp 1/2 łyżeczki soli i pieprzem.
3. Rozgrzej patelnię grillową, natłuść olejem.
4. Grilluj mięso około 5minut z każdej strony.
5. Zdejmij polędwiczkę z patelni i pozwól jej "odpocząć" przez 10minut.
Dressing:
1. W miseczce wymieszaj skórkę i sok z cytryny, olej, musztardę, ocet, sól i pieprz.
2. Ugotuj do miękkości fasolkę w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i lekko grilluj z każdej strony.
3. Rozłóż sałatę na talerze.
4. Na wierzch ułóż fasolkę, orzechy, ser i pokrojoną polędwiczkę.
5. Wierzch skrop dressingiem.
Smacznego!Jeżeli chcesz podać tę sałatkę wegetarianom, zamiast polędwiczki podaj grillowaną paprykę - przepis znajdziesz tu
Ilość porcji: x 2 Czas przygotowania: 40min