Sałatka z gotowanym jajkiem i nowalijkami
Kochani!
Kiedy na półkach pojawiają się młode warzywa nie jestem w stanie sobie ich odmówić. Delikatne, w lekko nieśmiałych kolorach świetnie wpasowują się do twarożków czy też sałatek. Świetnie będą wyglądały także na Wielkanocnym stole w towarzystwie gotowanych na twardo jajek i domowego sosu winegret.
Składniki:
- 2 główki młodej sałaty
- Pęczek rzodkiewki
- ½ pęczka szczypiorku
- 200g młodych marchewek
- 6 jajek
- 2-3 garści kiełek brokułu
- 100ml sosu winegret
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i tniemy na ćwiartki. Marchewki delikatnie skrobiemy, myjemy a następnie blanszujemy (zanurzmy na około minutę w gotującej się wodzie). Sałatę tniemy w paski, mieszamy w misce z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w plasterki rzodkiewką, marchewkami, kiełkami oraz jajkiem. Przed podaniem dodajemy sos winegret i ponownie mieszamy i podajemy.
Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.
Smacznego!
B