Sałatka z gotowanym jajkiem i nowalijkami

Sałatka z gotowanym jajkiem i nowalijkami

Kochani!

Kiedy na półkach pojawiają się młode warzywa nie jestem w stanie sobie ich odmówić. Delikatne, w lekko nieśmiałych kolorach świetnie wpasowują się  do twarożków czy też sałatek.  Świetnie będą wyglądały także na Wielkanocnym stole w towarzystwie gotowanych na twardo jajek i domowego sosu winegret.

Składniki:

  • 2 główki młodej sałaty
  • Pęczek rzodkiewki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 200g młodych marchewek
  • 6 jajek
  • 2-3 garści kiełek brokułu
  • 100ml sosu winegret

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i tniemy na ćwiartki. Marchewki delikatnie skrobiemy, myjemy a następnie blanszujemy (zanurzmy na około minutę w gotującej się wodzie). Sałatę tniemy w paski, mieszamy w misce z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w plasterki rzodkiewką, marchewkami, kiełkami oraz jajkiem. Przed podaniem dodajemy sos winegret i ponownie mieszamy i podajemy.

Zdjęcie - Sałatka z gotowanym jajkiem i nowalijkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Kategorie przepisów