Sałatka z fasolki szparagowej z rybą wędzoną
Pomysł na tę sałatkę zaczerpnęłam z książki Warzywa z mojego ogródka Z. Dobrakowskiej-Kopeckiej i K. Pyszkowskiej z 1987. W książkach z lat 80-tych jest wiele ciekawych przepisów dostosowanych do polskich warunków, wtedy wiele osób posiadało ogródki warzywne i tam spędzało większość swojego wolnego czasu w lecie, pielęgnując swoje uprawy warzywne i owocowe. Mój ś.p. dziadek miał działkę przy ulicy Wycieczkowej w Łodzi i zasilał całą rodzinkę płodami rolnymi z jego ogródka: zawsze miał grządkę z żółtą fasolką szparagową. I to jemu właśnie dedykuję ten wpis
Składniki na 4 porcje:
3/4 kg żółtej fasolki szparagowej
4 ogórki kiszone
1 duże jabłko
1/2 cebuli czerwonej
1 ryba wędzona (u mnie dorsz, może być makrela lub śledź)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki majonezu light
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1. Fasolce odcinamy brzegi i gotujemy ją tak, aby nie była ani za miękka, ani zbyt twarda. Odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Ogórki kroimy wzdłuż na pół i następnie w grube plastry. Jabłko (nie obrane) kroimy na ćwiartki i następnie w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy zieleninę.
3. Z ryby usuwamy ości, dzielimy na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie powyżej przygotowane składniki mieszamy. Nie potrzeba nic solić albowiem ryba wędzona jest bardzo słona.
5. Miksujemy blenderem majonez z sokiem z cytryny i pieprzem. Tak przygotowany sosem polewamy sałatkę rozłożoną na talerze.
Przepis zgłaszam do akcji Panny Malwinny z Filozofii Smaku – Warzywa strączkowe edycja letnia 2013.
Tags: fasola szparagowa, jabłko, ryba, strączkowe