Sałatka z fasolki i rzodkiewek
Składniki
- 400 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- pęczek rzodkiewek (około 120 g)
- 5 g prażonych ziaren sezamu
- 50 ml oleju Oliwier
- 1/2 cytryny
- 20 ml miodu
- 5 g musztardy Dijon
- sól
- pieprz
- 2 zielone części dymki
- kilka gałązek tymianku
Przygotowanie
Fasolkę gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut – powinna być soczyście zielona i chrupiąca. Ugotowaną fasolkę przekładamy do wody z lodem do wystygnięcia.
Rzodkiewki myjemy, oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy na 5 minut do wody z lodem. Dzięki temu rzodkiewka będzie bardziej chrupiąca.
W niewielkiej miseczce lub słoiczku mieszamy Oliwiera, sok i skórkę otartą z 1/2 cytryny, miód, musztardę, sól oraz pieprz.
Warzywa odcedzamy i dokładnie osuszamy.
W misce łączymy fasolkę i rzodkiewki. Dodajemy posiekaną dymkę oraz przygotowany dressing. Posypujemy sezamem i listkami tymianku.
Podajemy.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl