Sałatka z fasolki i rzodkiewek

Sałatka z fasolki i rzodkiewek

Zdjęcie - Sałatka z fasolki i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Sałatka z fasolki i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • pęczek rzodkiewek (około 120 g)
  • 5 g prażonych ziaren sezamu
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 1/2 cytryny
  • 20 ml miodu
  • 5 g musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  • 2 zielone części dymki
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie

Fasolkę gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut – powinna być soczyście zielona i chrupiąca. Ugotowaną fasolkę przekładamy do wody z lodem do wystygnięcia.

 

Rzodkiewki myjemy, oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy na 5 minut do wody z lodem. Dzięki temu rzodkiewka będzie bardziej chrupiąca.

 

W niewielkiej miseczce lub słoiczku mieszamy Oliwiera, sok i skórkę otartą z 1/2 cytryny, miód, musztardę, sól oraz pieprz.

Warzywa odcedzamy i dokładnie osuszamy.

 

W misce łączymy fasolkę i rzodkiewki. Dodajemy posiekaną dymkę oraz przygotowany dressing. Posypujemy sezamem i listkami tymianku.

 

Podajemy.

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów