Sałatka z fasolki i grillowanej papryki
Byłam szczerze zaskoczona, że sałatka z dodatkiem fasoli może być tak lekka. Serio, dodatek świeżych ziół i kwaskowatego sosu sprawia, że to świetne danie na ciepły, letni dzień. Może być podana lekko schłodzona, nie straci na smaku.
Sałatka z fasolki i grillowanej papryki
Składniki
- fasola - 1 puszka
- czerwona papryka - 1 sztuka
- szalotka - 1 szt
- natka pietruszki - 2 łyżki, posiekana
- sos
- oliwa - 2 łyżki
- ocet winny - 1 łyżka
- bazylia - 5 listków
- sól , pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Paprykę upiecz w piekarniku, lub opal nad palnikiem do momentu aż cała jej skórka stanie się czarna i zwęglona. Gorące warzywo włóż do szczelnego woreczka foliowego, zamknij. Po kilku minutach wyjmij z woreczka i oczyść ze spalonej skórki (warzywo lekko zaparuje, to ułatwia obieranie). Pokrój w małą kostkę.
W misce wymieszaj ocet, oliwę, poszatkowane zioła i drobno pokrojoną szalotkę.
Dorzuć fasolkę (bez zalewy).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku (może się okazać, że potrzeba np. nieco więcej octu czy alternatywnie soku z cytryny). Całość posyp posiekanymi listkami pietruszki (lub np. mięty).