Sałatka z fasolki i grillowanej papryki

Sałatka z fasolki i grillowanej papryki

Byłam szczerze zaskoczona, że sałatka z dodatkiem fasoli może być tak lekka. Serio, dodatek świeżych ziół i kwaskowatego sosu sprawia, że to świetne danie na ciepły, letni dzień. Może być podana lekko schłodzona, nie straci na smaku.

Zdjęcie - Sałatka z fasolki i grillowanej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z fasolki i grillowanej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z fasolki i grillowanej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z fasolki i grillowanej papryki

Agata, 11 lipca 2012

Zdjęcie - Sałatka z fasolki i grillowanej papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Paprykę upiecz w piekarniku, lub opal nad palnikiem do momentu aż cała jej skórka stanie się czarna i zwęglona. Gorące warzywo włóż do szczelnego woreczka foliowego, zamknij. Po kilku minutach wyjmij z woreczka i oczyść ze spalonej skórki (warzywo lekko zaparuje, to ułatwia obieranie). Pokrój w małą kostkę.

W misce wymieszaj ocet, oliwę, poszatkowane zioła i drobno pokrojoną szalotkę.

Dorzuć fasolkę (bez zalewy).

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku (może się okazać, że potrzeba np. nieco więcej octu czy alternatywnie soku z cytryny). Całość posyp posiekanymi listkami pietruszki (lub np. mięty).

Kategorie przepisów