Sałatka z fasolką szparagową, jajkami i boczkiem
Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych sałatek. To kombinacja klasycznych składników: grzanek, zielonej fasolki, chrupiącego boczku, jajek i oczywiście sałaty, doprawionych lekko musztardowym dressingiem. Całość jest naprawdę pyszna i szybka w przygotowaniu. A przy okazji umożliwia wykorzystanie wcześniej ugotowanej fasolki, jajek czy czerstwego chleba (tak myślę, bo sama prawie nigdy nie mam "zaległości" w lodówce ;D). Sałatka jest całkiem sycąca, a do tego zdrowa - odrobina boczku tego nie zmienia;) Same zalety!
Sałatka z fasolką szparagową,
jajkami i boczkiem
- 2 kromki chleba
- 2 plastry boczku
- 2 jajka
- 100g ugotowanej fasolki szparagowej
- kilka dużych liści sałaty
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
1) Boczek pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na chrupko i odłożyć.
2) Chleb pokroić w kostkę, podpiec na wytopionym tłuszczu i odłożyć.
3) W międzyczasie jajka ugotować na twardo.
4) Liście sałaty podzielić na małe kawałki i rozłożyć do dwóch misek.
5) Wymieszać ocet winny, oliwę, musztardę, sól i pieprz.
6) Na sałacie rozłożyć fasolkę, grzanki i jajka pokrojone w ćwiartki.
7) Polać dressingiem i posypać boczkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal