Sałatka z fasoli adzuki i marchewki
ugotowana fasola adzuki
grubo tarta marchew
czerwona cebula - siekana
cebula
mirin
czarny sezam
ocet ryżowy
olej sezamowy
sos sojowy
Fasolę, cebulę i marchew wymieszałam w misce. W osobnej misce zrobiłam sos - składniki dobrałam "na oko". Dolałam sos do fasoli i warzyw, posypałam sezamem i wymieszałam dokładnie. Odstawiłam na godzinę do lodówki. Gotowe.
Adzuki ma tylko jedną wadę - trzeba ją namoczyć na całą noc i gotować ok 40 minut. Bez namoczenia można ją gotować całą wieczność.
-----------------------------------------------
Fasola adzuki/azuki (red beans) to "super-jedzenie" - w 25% składa się z białka, zawiera wszystkie aminokwasy (poza jednym). Jest też źródłem żelaza i wapnia oraz zawiera kwas foliowy i potas.
Jada się ją na słono i na słodko - Japończycy robią z niej niesamowite i smaczne (serio!) słodycze. Pastą z adzuki faszerują moje ulubione ciastka z mąki ryżowej - daifuku. Uważam, że są absolutnie genialne - miękkie, ryżowe i słodkie.
Poza tym fasola adzuki jest idealna dla odchudzających się - daje na długo uczucie sytości, wypełnia żołądek i "pożera" tłuszcz. Obniża też poziom złego cholesterolu we krwi. Jednym słowem genialne jedzenie. No a poza tym - albo przede wszystkim są smaczne i tyle.