Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem

Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z dyni, żurawiny, z fetą i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 800 g dyni
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Dynię obieramy i kroimy w równą, dość dużą kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 170 °C, dynię rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2 łyżkami miodu, oprószamy cynamonem, solą i pieprzem, pieczemy ok. 25 min.


Po tym czasie dorzucamy do dyni świeżą żurawinę, pieczemy jeszcze ok. 10-15 min., aż żurawina lekko zmięknie.


Upieczoną dynię z żurawiną przekładamy do miski, dodajemy pokruszoną fetę, świeży tymianek. Olej lniany mieszamy z miodem, octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.


Porada:

Małe dynie zwane Hokkaido nie muszą być obierane, można je spożywać wraz ze skórką. Dodatkowo kolor skórki intensyfikuje smak i kolor potrawy, należy jednak jednak pamiętać, że w przypadku używania dyni do zupy, skórka dość mocno ją zagęści.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Przepisy z tych kategorii

Talarki ziemniaczane z piekarnika

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem

Szparagi pieczone z cytryną, c…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
1

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Wiśniowiec siostry Anastazji / Ciasto św. Jakuba

Wiśniowiec siostry Anastazji /…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dobre ciasto ucierane z owocami
3

Dobre ciasto ucierane z owocam…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl buraczany z jabłkiem
1

Koktajl buraczany z jabłkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem
1

Chleb pszenny na zakwasie z ja…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini serniczki z lemon curd, prosty przepis na efektowne babeczki
1

Mini serniczki z lemon curd, p…

food² food²
Food Square

Trufle kokosowo-daktylowe z tofu
1

Trufle kokosowo-daktylowe z to…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu