Sałatka z ciecierzycy - prosta i smaczna
Ciecierzycę robię ostatnio bardzo często. Czasem jest po prostu jarzynką do obiadu, czasem dodatkiem do sałatki. Tym razem sałatka z ciecierzycą w roli głównej. Delikatna i aromatyczna. Minimalna ilość składników, warto ją zrobić - polecam !
Przepis umieścił na swojej stronie David Lebovitz
składniki
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 mała czerwona cebula lub 1 dymka
3 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
3/4 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki drobno posiekanej świeżych liści mięty
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
opcjonalnie: czerwony lub świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Ciecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu przez ok 40 minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok. W dużej misce wymieszać ciecierzycę, oliwę z oliwek, , miętę, skórkę z cytryny i sok, sól i pieprz, jeśli używasz.
Doprawić do smaku. W zależności od rodzaju użytej mięty, można dodać jej więcej. Ciecierzyca powinna być podawana w temperaturze pokojowej. Sałatkę można zroić nawet dwa dni wcześniej i przechować w lodówce.
Przepis umieścił na swojej stronie David Lebovitz
składniki
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 mała czerwona cebula lub 1 dymka
3 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
3/4 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki drobno posiekanej świeżych liści mięty
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
opcjonalnie: czerwony lub świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Ciecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu przez ok 40 minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok. W dużej misce wymieszać ciecierzycę, oliwę z oliwek, , miętę, skórkę z cytryny i sok, sól i pieprz, jeśli używasz.
Doprawić do smaku. W zależności od rodzaju użytej mięty, można dodać jej więcej. Ciecierzyca powinna być podawana w temperaturze pokojowej. Sałatkę można zroić nawet dwa dni wcześniej i przechować w lodówce.