Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası)
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası)
Prawie cały sierpień spędziliśmy na walizkach. Dzisiaj w końcu zawitaliśmy do domu. Najwyższy czas, w końcu jutro trzeba Młodego do szkoły odstawić. Lodówka pusta. Kupiłam jedynie pomidorki (od razu hurtowo kilka gatunków) i kilka dodatków. I tak powstała prosta sałatka z ciecierzycą o tureckich korzeniach. Zjedliśmy na kolację z kawałkiem płaskiego chlebka, ale polecam również na obiad np. ze stekiem z kalafiora lub kilkoma podsmażonymi młodymi marchewkami.
Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę.
Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki)
8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje)
½ pęczkanatki pietruszki (zimą cały)
1 nieduża czerwona cebula lub szalotka
Sos: 2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki sumaku (można zastąpić skórką z cytryny)
1 łyżka melasy z owoców granatu / narszarab (można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami brązowego cukru połączonego z 1 łyżeczką soku z cytryny )
½ łyżeczki chili w płatkach
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3-5 posiekanych listków mięty (lub szczypta suszonej)
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
¼ łyżeczki mielonego kuminu
Ciecierzycę odsączyć z wody. Pomidorki przekroić na połówki. Natkę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotowane składniki przełożyć do miski. Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim naczyniu, wymieszać do połączenia. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos dodać do sałatki, ostrożnie wymieszać.
Smacznego! * Jak ugotować ciecierzycę? Suche ziarna namoczyć na 10-12 godzin w dużej ilości zimnej wody. Po tym czasie wodę wylać. Ciecierzycę przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad ciecierzycę) i gotować ok. 90 minut lub nieco dłużej. Ugotowaną ciecierzycę można przechowywać kilka dni w lodówce, w wodzie, w której się gotowała. Z jednej szklanki suchej ciecierzycy otrzymamy ok. 3 szklanek ugotowanej. inspiracja Przepis dodaję do akcji
Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki)
8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje)
½ pęczkanatki pietruszki (zimą cały)
1 nieduża czerwona cebula lub szalotka
Sos: 2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki sumaku (można zastąpić skórką z cytryny)
1 łyżka melasy z owoców granatu / narszarab (można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami brązowego cukru połączonego z 1 łyżeczką soku z cytryny )
½ łyżeczki chili w płatkach
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3-5 posiekanych listków mięty (lub szczypta suszonej)
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
¼ łyżeczki mielonego kuminu
Ciecierzycę odsączyć z wody. Pomidorki przekroić na połówki. Natkę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotowane składniki przełożyć do miski. Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim naczyniu, wymieszać do połączenia. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos dodać do sałatki, ostrożnie wymieszać.
Smacznego! * Jak ugotować ciecierzycę? Suche ziarna namoczyć na 10-12 godzin w dużej ilości zimnej wody. Po tym czasie wodę wylać. Ciecierzycę przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad ciecierzycę) i gotować ok. 90 minut lub nieco dłużej. Ugotowaną ciecierzycę można przechowywać kilka dni w lodówce, w wodzie, w której się gotowała. Z jednej szklanki suchej ciecierzycy otrzymamy ok. 3 szklanek ugotowanej. inspiracja Przepis dodaję do akcji