Sałatka z bulgurem, zielonym ogórkiem i koperkiem. Smażony dorsz
Ciąg dalszy lekkich, wiosennych inspiracji.
Pyszna sałatka z bulgurem, z chrupkim ogórkiem i mnóstwem świeżego koperku. I delikatna biała ryba (oczywiście możecie zastąpić dorsza czym tylko chcecie!).
I nawet (ciut) do mnie niepodobna j a s n a wiosenna stylizacja :-)
Polecam!
_______________________
Sałatka z bulgurem, zielonym ogórkiem i koperkiem. Smażony dorsz.
(porcja dla 2 - 3 osób)
Sałatka:
1 szklanka bulguru pszennego (*można zastąpić kaszą kuskus lub quinua)
1 zielony ogórek szklarniowy
2 pęczki świeżego koperku
1 czerwona cebula
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka białego octu winnego
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
sól i świeżo mielony pieprz
ok 500 g dorsza (filety lub polędwiczki)sól i pieprz, do smaku
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki masła, do smażenia ryby
Bulgur zalewamy gorąca wodą (proporcja 1 : 2), dodajemy sól, gotujemy 3 - 4 minuty, po czym ściągamy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10 - 15 minut - kasza powinna całkowicie wchłonąć pozostałą wodę. Rozpulchniamy bulgur widelcem, odstawiamy do przestudzenia.
Ogórka myjemy, kroimy w półplasterki; cebulę kroimy w pióra; koperek drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy wystudzoną kaszę z cebulą, koperkiem i ogórkiem.
W miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu, polewamy nim sałatkę. Raz jeszcze dokładnie mieszamy całość.
Dorsza doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, smażymy na maśle, po 1 minucie z każdej strony.
Smacznego!
• • •
Salad with bulgur, green cucumber and dill. Fried cod.
(Portion for 2 - 3 persons)
Salad:
1 cup wheat bulgur (* can be replaced with couscous or quinua)
1 long cucumber
2 bunches of fresh dill
1 red onion
Dressing:
3 tablespoons olive oil
1 tablespoon white wine vinegar
juice of 1/2 orange
1 teaspoon honey
salt and freshly ground pepper
approximately 500 g cod (fillet or sirloin)
salt and pepper to taste
a few drops of lemon juice
2 tablespoons butter, for frying the fish
Put bulgur into hot water (ratio 1: 2), add salt and cook for 3 - 4 minutes, then take off the pan from the heat and leave covered for 10 - 15 minutes - bulgur should fully absorb the remaining water. Loosen bulgur with a fork, leave it to cool down.
Wash the cucumber, cut into half-slices; slice the onions; finely chopp dill.
In a large bowl, mix the cooled grits with onion, dill and cucumber.
In a bowl, combine all dressing ingredients, pour over the salad. Once again, thoroughly mix together the whole thing.
Season the cod with a few drops of lemon juice, salt and pepper; fry in butter, 1 minute on each side.
Enjoy!