Sałatka z boczkiem i parmezanem

Sałatka z boczkiem i parmezanem
Sałatka według przepisu Nigelli. Na szybko. Do pochrupania. Kilka prostych składników, a efekt znakomity.
Oryginalnie Nigella używa pancetty, włoskiego zwijanego suszonego boczku w plasterkach. W Polsce jest praktycznie nieosiągalny, a nawet gdybym gdzieś go znalazła, to domyślam się, że za jego cenę można by wyżywić rodzinę przez tydzień ;) Użyłam zatem wędzonego boczku w plasterkach. Sprawdził się bardzo dobrze, był smaczny i chrupiący.
Moje drobne modyfikacje co do składników podałam w nawiasach :)

Zdjęcie - Sałatka z boczkiem i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SAŁATKA Z BOCZKIEM I PARMEZANEM
(dla 2 osób)
1 opakowanie gotowej mieszanki różnych sałat (albo sałata lodowa),
100 g wędzonego boczku w plasterkach,
1-2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki musztardy Dijon,
2 łyżeczki octu z czerwonego wina (albo 2 łyżeczki octu z białego wina + 2 krople octu balsamicznego),
mały kawałek parmezanu

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojony na paseczki boczek przez 3-4 minuty, aż będzie chrupiący. W tym czasie podzielić sałatę na części, umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz. Dodać boczek odsączony z oliwy i wymieszać. Do pozostałej na patelni oliwy dodać musztardę i ocet. Wymieszać, aż powstanie jednolity sos (w razie potrzeby dodać więcej oliwy). Polać nim sałatę, a na koniec posypać tartym parmezanem (parmezan najlepiej trze się ręczną obieraczką do warzyw).

Zdjęcie - Sałatka z boczkiem i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów