Sałatka z awokado i tuńczyka

Sałatka z awokado i tuńczyka

Tą prostą i smaczną śniadaniową sałatkę wyczaiłam na blogu Grumków, szukając sposobu na „zutylizowanie” dojrzewającego awokado ;) Sałatka zawiera dużo białka i zdrowy tłuszcz z awokado, a w wersji light majonez można zastąpić jogurtem (ja stosuję pół na pół :P). Warto spróbować.

Zdjęcie - Sałatka z awokado i tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA Z AWOKADO I TUŃCZYKA
1 dojrzałe awokado,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 jajka,
½ czerwonej cebuli,
1 łyżka majonezu lub jogurtu,
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. Awokado obrać i również pokroić, wymieszać z jajkiem, cebulą i osączonym na sitku, rozdrobnionym tuńczykiem. Dodać majonez, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.
Ja dodatkowo posypałam jeszcze natką pietruszki.

Kategorie przepisów