Sałatka z arbuzem i fetą
Coś fenomenalnego na aktualne upały. Ekstra orzeźwienie, pyszna sałatka prosto z południa Europy. Doskonale sprawdzi się na grilla z przyjaciółmi lub rodzinny piknik. Ojjj zapachniało wakacjami! Polecam przy okazji arbuzowe mojito.
Sałatka z arbuzem i fetą składniki:- 1 ½ kg schłodzonego arbuza
- 300g fety
- 1 mała cebula czerwona
- sok z 2 limonek
- 1 pęczek mięty
- ½ pęczka pietruszki
- ok. 20 czarnych oliwek bez pestek
- oliwa
- świeżo mielony pieprz
Arbuza obieram ze skóry, usuwam pestki, kroję w kostkę.
Cebulę obieram, kroję w półkrążki i zalewam sokiem z limonek (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza). Po 5 minutach odsączam cebulę i dodaję do arbuza.
Fetę kroję w kostkę, listki mięty siekam a listki pietruszki odrywam od łodyżek i dodaję do sałatki.
Całość delikatnie mieszam rękami, dodaję oliwę i pieprz.