Sałatka z arbuza, mięty i chilli

Otwieram bar sałatkowy. :-))) To cudnie w taki dzień, pal licho, że pochmurny, w taki ciepły, wiosenny dzień, gdy stragany uginają się pod ciężarem kolorowych owoców i warzyw zrobić kolorowe zakupy, gdy z koszyków wystają smakowite fragmenty swieżo zebranych jarzyn - a potem je pociąć, pomieszać, skropić i podać. Dziś zrobiłam znów (który to już raz w tym miesiącu?) sałatkę z ciecierzycy, ale też i drugą, całkiem dla mnie nową, sałatkę z arbuza. Pachnącą, świeżą, pyszną. Chcecie wiedzieć jak smakuje??? ;-))) Jak pełen odpoczynku dzień spędzony  w letnim ogrodzie.

Zdjęcie - Sałatka z arbuza, mięty i  chilli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sałatka z arbuza, mięty i  chilli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z arbuza, mięty i chilli

ćwiartka arbuza

2 garście rukoli

sporo listków mięty

mały pęczek rzodkiewek

garść ziaren słonecznika

opakowanie fety

sos:

1 chilli

kilkucentymetrowy kawałek imbiru

2 łyżki sosu sojowego

łyżka oleju sezamowego

6 łyżek oliwy

sok z 3-4 limonek

sól i świeżo zmielony pieprz

Obranego arbuza kroję w kostkę. Przy okazji wyrzucam pestki. Przekładam go do miski i wsypuję mu do towarzystwa poszarpane liście rukoli i miętę, pokrojone cienko rzodkiewki. Mieszam.

Obrany imbir ścieram drobno na tarce, dodaję do niego drobno pokrojoną chilli bez pestek, wlewam sos sojowy, oliwy, sok z limonek, solę, pieprzę. Dokładnie mieszam. Polewam warzywa.

Pestki słonecznika prażę na patelni i potem część z nich trochę miażdżę w moździerzu.

Sałatkę nakładam na talerze, posypuję fetą i ciepłymi pestkami słonecznika.

Zdjęcie - Sałatka z arbuza, mięty i  chilli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sałatka z arbuza, mięty i  chilli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło przepisu - "Moje obiady" Jamie Oliver, wyd. MUZA SA

Kategorie przepisów

Podobne przepisy