Sałatka we włoskim stylu z pieczonym łososiem
Taka sałatka sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Robi się szybko. Możemy łososia krótko usmażyć wraz z pomidorkami lub upiec 20 minut w piekarniku.
na 2 porcje
Składniki:
300 g łososia
sól
chili
2 gałązki pomidorków
kilka czarnych oliwek
2 cząstki cytryny
2 garście różnych sałat
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
kilka liści bazylii
Przygotowanie:
Rybę podzielić na dwie części. Posolić i doprawić chili. Obrać czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cały czosnek aby zaromatyzować oliwę. Włożyć rybę skórą do dołu. Smażyć kilka minut. Przewrócić na drugą stronę i dodać pomidorki. Smażyć kilka minut. Na talerze położyć sałatę, kawałki łososia, pomidorki, oliwki, liście bazylii i cząstkę cytryny.