Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żółtym
- 5 jajek,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka krojonego ananasa,
- 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy),
- 150 g sera żółtego,
- 150 g szynki konserwowej,
- 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
- na wierzch: kapusta pekińska.
I kolejna na moim blogu sałatka warstwowa. Uwielbiam je :) W takich sałatkach całą tajemnicą sukcesu, są odpowiednio dobrane składniki. W tej sałatce, składniki są dla mnie dobrane po prostu idealnie! Tego typu sałatki sprawdzają się zarówno jako domowy posiłek jak i na poczęstunek dla gości. Serdecznie polecam.
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać na desce. Na sitku odcedzić kolejno kukurydzę, potem ananasa i selera.
Na dnie salaterki o średnicy ok. 20 cm ułożyć selera, potem kukurydzę, startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kosteczkę lub paseczki szynkę.
Wyłożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem.
Uzupełnić posiekaną kapustą pekińską.
Źródło z niewielkimi zmianami: kwestiasmaku.com