Sałatka warstwowa z kurczakiem w gyrosie
Robiłam tę sałatkę już w wersji letniej, poniżej przedstawiam wersję zimową. Bazą jest kapusta pekińska, majonez który tutaj pysznie łączy się z ketchupem oraz koniecznie kurczak usmażony z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Pozostałe warzywa mogą być dowolne, jakie kto lubi. U mnie, ta sałatka jest tak popularna, że czasami zastępuje obiad.
Składniki:
- kapusta pekińska
- filet z kurczaka
- 3 pomidory
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek zielony
- przyprawa do gyrosa
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- majonez, ketchup
Filet z kurczaka pokroić w paseczki, usmażyć na rumiano. Wszystkie warzywa pokroić. Układać warstwowo w przeźroczystej salaterce wg kolejności: kapusta, por, majonez, kurczak, ketchup, pomidory, majonez, ogórek, ketchup, papryka. Każdą warstwę delikatnie posolić. Odstawić saąłtkę do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Smacznego:)