Sałatka toskańska z pesto
Pomysł na tę sałatkę znalazłam w najnowszym numerze "Soli i pieprzu". Jest bardzo pyszna i podoba mi się wykorzystanie pesto w dressingu, na pewno będę jeszcze korzystać z tego pomysłu.
Składniki na dwie porcje:
1 duży lub dwa średnie pomidory
2 gałązki selera naciowego
1 czerwona cebula
garść sałaty (nie było w przepisie, ale dorzuciłam od siebie trochę roszponki)
1 czerstwa ciabatta
szklanka czarnych oliwek
łyżka kaparów
2 jajka ugotowane na twardo (po 1 do każdej porcji)
świeża pietruszka i bazylia
Dressing: 5 łyżek oliwy
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka pesto
sól, pieprz
Pomidory umyj, usuń pestki, i pokrój w paski. Ciabattę pokrój w grubą kostkę, seler na plasterki, cebulę w krążki. Wszystko rozłóż na talerzu, dodaj oliwki i kapary, ułóż pokrojone na ćwiartki jajko. Składniki dressingu dobrze wymieszaj i polej sałatkę. Posyp posiekaną pietruszką i bazylią.