Sałatka tajska z dresingiem orzechowym
Przedstawiam dziś świetny pomysł na sycącą sałatkę na te gorące dni. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka w stylu tajskim z kurczakiem i warzywami polana obłędnym dressingiem na bazie masła orzechowego z miodem i imbirem z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce – wszystkie absolutnie przepyszne. Dorzuciłam ekstra trochę rukoli gdyż miałam jeszcze jakąś resztkę, jednak nie jest ona niezbędna. Można za to dodać inne swoje ulubione warzywa jak np. papryka, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Sałatka tajska z dresingiem orzechowym(4 porcje)
Składniki na sałatkę:
- 1 1/2 szklanki upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę lub rozdzielonego widelcem
Składniki na dressing:
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- sok z jednej limonki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta płatków chilli
- 2 łyżki liści kolendry
Przygotowanie:
- Do pojemnika blendera włóż wszystkie składniki dressingu i zmiksuj na kremowy i jednolity sos.
- W dużej misce umieść wszystkie składniki sałatki i wymieszaj z sosem bezpośrednio przed podaniem. Posyp orzeszkami i podawaj!
Smacznego!
English version
Thai salad with peanut dressing(4 servings)
Ingredients for the salad:
- 1 1/2 cups cooked chicken, shredded or chopped
- 4 cups cabbage or iceberg salad, shredded
- 2 carrots, grated or thinly sliced
- 1 cucumber, seeded and sliced
- 2 green onions, sliced
- 1/4 cup toasted peanuts for garnish
Ingredients for the dressing:
- 1/3 cup creamy peanut butter
- 3 tablespoons rice vinegar
- 1 lime, juiced
- 3 tablespoons vegetable oil
- 2 teaspoons sesame oil
- 2 tablespoon soy sauce
- 2 tablespoons honey
- 2 tablespoons brown sugar
- 1 clove garlic, chopped
- 1 tablespoon fresh ginger, chopped
- 1 teaspoon salt
- 1 pinch of red pepper flakes
- 2 tablespoons fresh cilantro leaves
Preparation:
- Combine all dressing ingredients in a blender or food processor and mix until smooth.
- Combine all salad ingredients in a bowl and toss with dressping right before serving. Sprinkle with toasted peanuts and serve!
Enjoy!