Sałatka szparagowa z jajkiem i pomidorem
Pyszne połączenie zielonych warzyw z jajkiem i pomidorem, niewiele dodatków, a efekt zaskakujący. Prosto , smacznie , zdrowo i kolorowo.
Fasolka szparagowa, szparagi i świeży szpinak to bogactwo witamin i soli mineralnych. Pomidor , choć jeszcze nie tak smaczny jak w sezonie doskolale uzupełnia kolorystycznie całą kompozycję. Jajka równiez pełnią tu swoją bardzo ważną rolę. Jeszcze tylko kromeczka chrupiącego pieczywa i danie skompletowane. Dla mnie lekkie, pyszne drugie danie obiadowe.
Składniki /2 porcje/
- 200 g zielonych szparagów
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść świeżych liści szpinaku
- 2 jajka
- 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
sos balsamiczny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Szparagi umyć /jeśli wymagają obrać/, odciąć twarde końce i ugotować w osolonej wodzie /ok.3-5 min/ . Odcedzić, przelać zimną woda i odsączyć. Przekroić wzdłuż. -Fasolkę obrać , ugotować al dente,przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. -Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać , przekroić na 4 części. -Pomidorki sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę .Pokroić na ćwiartki /można usunąć gniazdka nasienne/. -Oliwę połączyć z octem balsamicznym tworząc gładką emulsję. -Umyty szpinak ułożyć na półmisku /lub w salaterce/. -Na szpinaku układać warstwami przygotowane warzywa i jajka. -Doprawić do smaku sola i pieprzem. -Schłodzić. -Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.