Sałatka "sobotnia"z ziołowym łososiem i fasolowym musem
Nazwa wskazuje być może na jakieś wyszukane danie. Jest to jednak bardzo prosta forma połączenia kilku składników, które w efekcie tworzą ciekawe zestawienie smakowe i wartościowy posiłek.
Dla mnie jest to doskonałe danie obiadowe, które z przyjemnością w różnych wersjach przyrządzam w sobotę. Tradycyjnie w piątki jadam rybę , ale zawsze przygotowuję jej trochę więcej z myślą o sobotnim, szybkim obiadku. Tak też było w tym tygodniu. Wczoraj był pieczony łosoś , a dzisiaj będzie pyszna, pożywna sałatka. Wystarcy jeszcze dodatek kromeczki domowego razowego pieczywa
Składniki:/ 2 porcje/
- ok. 200 g upieczonego lub usmażonego łososia/ u mnie w ziołach/
- kilka świezych pomidorków koktajlowych
- mix dowolnych sałatek
- ok. 250 g czerwonej ugotowanej fasoli/ z puszki/
- 3-4 łyżki oleju smakowego z suszonymi pomidorami ,bazylią i czosnkiem /Kujawski/
- szczypta mielonej papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- gałązka świeżego tymianku do dekoracji
Wykonanie: Fasolkę odsączyć /odłożyć 2 łyżki do dekoracji/ i umieścić w blenderze. Dodać oliwę, przyprawy ziołowe i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Można dodać odrobinę przegotowanej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji musu. Doprawić do smaku. Rybę podzielić na małe kawałki i ułożyć na półmisku z zieloną sałatką. Dodać połówki pomidorków, skropić swieżym sokiem z cytryny i polać przygotowanym musem. Udekorować fasolką i świeżym tymiankiem.