Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Pomimo wielu prób, przygotowując śledzie, zawsze ponosiłam sromotną porażkę. Próbowałam moczenia w wodzie, w mleku, i zawsze wychodziło źle i nie tak, jak chciałam - ciągle za słone, ciągle niesmaczne. W tym roku jednak zawzięłam się, ponieważ śledzie wyjątkowo za mną "chodzą"; przeczytałam więc chyba milion różnych porad, i wreszcie znalazłam sposób, który się sprawdził. Tak więc zamierzam poszaleć ze śledziami na wigilijny stół.

Składniki:

300 g matiasów

Do moczenia:

ok. 1 l wody

kilka ziaren ziela angielskiego

kieliszek octu

Do sałatki:

1 duży, ugotowany ziemniak

1 winne jabłko (np. ligol)

1 nieduża cebula

2 łyżki majonezu

150 ml gęstego jogurtu naturalnego

sól, pieprz

Matiasy opłukaj z zalewy. Zagotuj wodę z zielem angielskim, dodaj kieliszek octu, zostaw zalewę do zupełnego ostygnięcia. Zalej śledzie i zostaw je na 12 godzin w chłodnym miejscu.

Po tym czasie odlej wodę, a śledzie pokrój na kawałki. Pokrój również ziemniaka i jabłko. Posiekaną drobno cebulę przelej wrzątkiem na sicie. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, dopraw zgodnie ze swoim smakiem, i odstaw na jakiś czas do lodówki, żeby sałatka się przegryzła.

Zdjęcie - Sałatka śledziowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów