Sałatka śledziowa z jajkiem, ziemniakami i musztardowym dressingiem

Sałatka śledziowa z jajkiem, ziemniakami i musztardowym dressingiem
Zdjęcie - Sałatka śledziowa z jajkiem, ziemniakami i musztardowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z jajkiem, ziemniakami i musztardowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z jajkiem, ziemniakami i musztardowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z jajkiem, ziemniakami i musztardowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z jajkiem, ziemniakami i musztardowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g solonych płatów śledziowych
  • 200 g ziemniaków
  • 50 g zielonego groszku
  • 3 jajka
  • 40 g szalotki lub cebuli
  • 1/2 pęczka koperku
  • 15 g musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 10 ml octu jabłkowego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 1,5h lub dłużej (jeśli są bardzo słone).


Ziemniaki gotujemy w mundurkach.


Jajka gotujemy na twardo.


Wymoczone i osuszone śledzie, ziemniaki oraz jajka kroimy w dość grubą kostkę.


Dodajemy groszek i delikatnie mieszamy.


Cebulkę bardzo drobno kroimy.


W miseczce lub słoiku mieszamy musztardę, ocet, olej, cukier sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.


Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy poszarpanym koperkiem.


Podajemy.


Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów