Sałatka śledziowa z burakami
Może wstyd się przyznać, ale nigdy do tej pory nie jadłam żadnej sałatki śledziowej ;) Tak więc jako swój debiutancki przepis chciałam wypróbować coś klasycznego i dość znanego. Padło na sałatkę śledziową z buraczkami, która cieszy się sporym powodzeniem i uznaniem ;) Był to dobry wybór – sałatka bardzo nam smakowała i myślę, że u niejednej osoby pojawi się na świątecznym stole :)
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
6 płatów śledziowych (matjasy),
6 średnich ziemniaków,
6 średnich buraków,
6 ogórków kiszonych (lub konserwowych),
1 mała puszka groszku,
½ szklanki majonezu,
½ szklanki śmietany 18% (zastąpiłam jogurtem naturalnym),
sok z cytryny,
sól i pieprz
Śledzie wymoczyć w wodzie ok. 2 godziny, aby straciły słoność.
Buraki i ziemniaki wyszorować i w dwóch oddzielnych garnkach ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i śledzie również pokroić w kostkę. Groszek osączyć na sitku. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
Majonez wymieszać ze śmietaną (jogurtem), dodać nieco soku z cytryny, doprawić solą (niedużo) i pieprzem. Połączyć z sałatką.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – sałatka jest lepsza, gdy się dobrze „przegryzie” :)
(wg przepisu z tej strony)