Sałatka przedwiosenna
Nie wiem jak Wy ale ja o tej porze roku nabieram ochoty na lżejsze, kolorowe dania pełne warzyw, najlepiej świeżych. Na moim parapecie już rośnie szczypiorek i natka pietruszki, a dodatkowo zabrałam się za uprawę kiełków. Skłoniła mnie do tego otrzymana jakiś czas temu do przetestowania kiełkownica słoikową firmy Semini.To bardzo proste urządzenie składające się ze szklanego słoika, którego ścianki są tak wyprofilowane, że można go postawić pod kątem (dzięki czemu roślina ma optymalne warunki wzrostu) oraz metalowej ażurowej nakrętki, dającej możliwość wypłukiwania kiełków bez otwierania kiełkownicy. Taki słoiczek nie zajmuje dużo miejsca i prezentuje się bardzo estetycznie. Niewątpliwą zaletą jest również możliwość mycia kiełkownicy w zmywarce.
Samo użytkowanie to również niezwykle prosta sprawa wsypujemy nasiona do środka, zalewamy wodą na kilka godzin (lub całą noc), żeby się namoczyły, zakręcamy. Po namoczeniu wylewamy wodę przez nakrętkę. Potem już tylko wystarczy nasiona od czasu do czasu przepłukać (przepłukiwanie zmniejsza ryzyko powstania pleśni) i po kilku dniach mamy gotowe kiełki. Ja wyhodowałam już kiełki z soczewicy, które skończyły w tejże sałatce, a teraz nastawiłam lucernę. A Wy lubicie kiełki?
Rozpisałam się strasznie, ale już podaję przepis.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem)
- mała czerwona cebula
- 4 jaja
- 4-5 ogórków kiszonych
- 2 garście kiełków
- garść pestek dyni
Sos:
- 1/4 szklanki oleju lnianego (ja zaopatruje się w Skworcu)
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- odrobina soli