Sałatka pomidorowa. Bardzo pomidorowa
Już kiedyś pisałam, że uwielbiam pomidory. Pod każdą postacią. Teraz najpyszniejsze są świeże, mocno pachnące. Najlepsze w najprostszej sałatce z dodatkiem młodej cebuli i opcjonalnie bazylii oraz oliwek. Żeby tego było mało niedawno odkryłam olej kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Do mojej ulubionej sałatki pasuje więc idealnie. Ten olej ma naprawdę wyraźny aromat. A porcje w saszetkach, to świetne rozwiązanie na wyjazd, czy piknik, bo nie trzeba ciągnąć ze sobą kilku torebek z przyprawami, lub gotowych sosów żeby zjeść pyszną sałatkę. Wystarczy saszetka oleju kujawskiego, kilka składników na sałatkę, szczypta soli i pieprzu... i gotowe!
Sałatka pomidorowa. Bardzo pomidorowa
Jeżeli macie ochotę możecie użyć tylko czerwonych pomidorów. Najważniejsze, żeby były dojrzałe. Sałatkę gorąco polecam, bo oprócz walorów smakowych serwujemy sobie niezły zastrzyk witamin, sporą dawkę wartości odżywczych i kwasów Omega-3.
Składniki na 4-6 porcji: 3-4 pomidory czerwone
3 pomidory żółte
3 ciemne pomidory (kumato)
2 małe cebule
garść liści bazylii
1 ząbek czosnku
1 saszetka lub 2 łyżki oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Listki bazylii opłukać i osuszyć. Oliwki osączyć z zalewy. Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać. Wymieszać z olejem kujawskim z pomidorami, bazylią i czosnkiem. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z resztą składników. Podawać w salaterce lub układać piętrowo w kształt pomidorów (można pomóc sobie wykałaczką, ale trzeba powiedzieć o niej jedzącym sałatkę ;) )
Smacznego!
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.