Sałatka pieczarkowa na ciepło
Dziś proponuję świetny dodatek do każdego dania głównego. Pyszne pieczarki na ciepło, smażone z cebulką, czosnkiem i ziołami, a na koniec podlane delikatnie śmietanką dzięki czemu są też delikatnie kremowe. Jest ona świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Ja podałam ją z karkóweczką i pieczonymi ziemniakami i wyszło przepysznie. Jetem ogromnym fanem grzybów i czasami kupuję je w większych ilościach, a później leżą w lodówce i błagają o przerobienie. I to jest świetny sposób na ich przetworzenie, dzięki czemu nic się nie marnuje. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Sałatka pieczarkowa na ciepło(4-5 porcji)
Składniki:
- 600 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry lub ćwiartki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczka curry
- 1 szczypta kurkumy
- 150 ml śmietanki 36%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i masło i włóż cebulę. Podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj pieczarki i podsmaż przez 5 minut aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj czosnek, szczypiorek, tymianek, curry i kurkumę u dokładnie wymieszaj. Podsmaż przez kolejne 5 minut i dodaj śmietankę.
- Podsmaż przez kolejną minutę, dopraw solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Warm mushroom salad(4-5 servings)
Ingredients:
- 600 g of button mushrooms, cut into thick slices or quartered
- 1 onion, diced
- 2 garlic cloves, sliced
- 1 tablespoon of vegetable oil
- 2 tablespoons of butter
- 1 tablespoon chopped chives
- 1 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon curry spice
- 1 pinch of turmeric
- 150 ml of double cream
- salt and pepper
Preparation:
- Preheat the large and deep pan over medium heat, add oil and butter and add the onion. Cook until translucent, add mushrooms and cook for 5 minutes until soft, stirring occasionally.
- Add garlic, chives, thyme, curry and turmeric and mix. Cook for 5 minutes and mix in double cream.
- Cook for another minute, season with salt and pepper and serve.
Enjoy!