Sałatka nicejska a la Avignon

Sałatka nicejska a la Avignon

To już zakrawa na kpinę... znowu jestem przeziębiona, a jesień jeszcze na dobre się nie rozkręciła. Aktualnie jestem na etapie, kiedy wszystko smakuje jak trociny, więc gotowanie nie ma większego sensu. Postanowiłam więc wrócić wspomnieniami do tegorocznych wakacji, i przeglądając folder ze zdjęciami z Avignon, natknęłam się na tę sałatkę.  Avignon leży nie tak daleko od Nicei, toteż sałatkę nicejską można dostać w każdej restauracji. Co ciekawe, restauracje położone obok siebie serwują tę sałatkę w różnych wydaniach, wspólne elementy to sałata, tuńczyk i gotowane jajko. Poniżej spróbuję odtworzyć składniki sałatki, którą jadłam.

Składniki:

sałata

1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

tarta marchewka

tuńczyk z puszki w sosie własnym

marynowane buraczki

pomidor

kilka plastrów zielonego ogórka

1 jajko ugotowane na twardo

kilka filecików anchois

czarne oliwki

sos winegret

Wszystkie składniki układamy dekoracyjnie na talerzu. Osobno podajemy sos winegret, sól i pieprz.

Zdjęcie - Sałatka nicejska a la Avignon  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów