Sałatka na zimę. Ogórek, papryka, marchew i cebulka

Sałatka na zimę. Ogórek, papryka, marchew i cebulka
Właśnie teraz kiedy ceny są niskie, a owoce i warzywa "w miarę" naturalne wykorzystajmy to i zróbmy zapasy na zimę :)
Ja dostałam niezłe ogórasy z ogródka (dzięki Tomku ;)) i postanowiłam zrobić z nich sałatkę w słoikach.
Marchew, czosnek i cebulę już miałam. Dokupiłam tylko 2 duże papryki i już :)
P.S.
Zacznijcie od przygotowania zalewy, aby wystygła i przygotowania słoików.
Zdjęcie - Sałatka na zimę. Ogórek, papryka, marchew i cebulka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka na zimę. Ogórek, papryka, marchew i cebulka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na zalewę:
sok powstały z ogórków
1,5 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
4 ziela angielskie
4 listki laurowe
6 ziarenek pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz soku z ogórków gotujemy w garnku. Dodajemy sok z ogórków i mieszamy.

Składniki:

3 duuuże ogórki lub kilka małych
2 czerwone papryki
1 duża cebula (jeśli ktoś lubi może dać dwie)
2-3 duże marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ogórki kroimy na cienkie plasterki (ja obrałam ze skórki więc pokroiłam na nieco grubsze), dodajemy sól i odstawiamy, aby puściły sok.
W tym czasie kroimy paprykę na paseczki, cebulę w piórka, marchewkę i czosnek ścieramy na tarce.
Teraz wszystko łączymy ze sobą.
Czyste słoiki wyparzamy w piekarniku (100st) przez 20min. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie wkładamy do nich warzywa i zalewamy ostygniętą zalewą. Zakręcamy dobrze i wstawiamy do piekarnika (120st) na 25min. Ostrożnie wyciągamy, układamy "do góry nogami) i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Kategorie przepisów