Sałatka makaronowa z tofu i dynią

Sałatka makaronowa z tofu i dynią

Zdjęcie - Sałatka makaronowa z tofu i dynią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdrowa sałatka to odmiana kanapek czy musli jakie jadam na śniadanie, jest pyszna ale przede wszystkim zdrowsza od tradycyjnych z majonezami - polecam


  • 200 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 500 g upieczonej dyni w ziołach i czosnku
  • 200 g tofu
  • 1 pęczek zielonej pietruszki


Na marynatę dla tofu

  • 2 ząbki czosnku - zmiażdżone
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu won chester

 

Wszystkie składnik na marynatę połączyć i wkroić do niej małe kawałki tofu - zostawić na noc przykryte w lodówce.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, do zimnego dodać pokrojoną w piórka czerwona i żółtą paprykę, następnie upieczoną dynię i dodajemy tofu wraz z marynatą. Mieszamy całość na koniec dodajemy pokrojoną drobno zieloną pietruszkę oraz posypujemy sezamem.

Podawać mocno schłodzone ewentualnie doprawić solą lub pieprzem

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Sałatka makaronowa z tofu i dynią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów