Sałatka makaronowa z tofu i dynią
Zdrowa sałatka to odmiana kanapek czy musli jakie jadam na śniadanie, jest pyszna ale przede wszystkim zdrowsza od tradycyjnych z majonezami - polecam
- 200 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 500 g upieczonej dyni w ziołach i czosnku
- 200 g tofu
- 1 pęczek zielonej pietruszki
Na marynatę dla tofu
- 2 ząbki czosnku - zmiażdżone
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu won chester
Wszystkie składnik na marynatę połączyć i wkroić do niej małe kawałki tofu - zostawić na noc przykryte w lodówce.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, do zimnego dodać pokrojoną w piórka czerwona i żółtą paprykę, następnie upieczoną dynię i dodajemy tofu wraz z marynatą. Mieszamy całość na koniec dodajemy pokrojoną drobno zieloną pietruszkę oraz posypujemy sezamem.
Podawać mocno schłodzone ewentualnie doprawić solą lub pieprzem
Smacznego