Sałatka makaronowa z kaki
Lekka sałatka słodko kwaśna z dodatkiem kaki który nadaje mu słodkiego smaku a w połączeniu z dresingiem cytrynowym wspaniale się razem komponuje i cudownie smakuje, polecam
- ok 200-300 g ugotowanego makaronu z mąki durum
- 1 owoc kaki
- 1 żółta papryka
- 100 g sera pilśniowego
- 3-4 garście roszponki
dresing
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz do smaku
Do małego słoiczka wycisnąć sok z cytryny dodać musztardę, miód oraz sól i pieprz - słoik zakręcić i potrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą.
Do miski przełożyć ugotowany makaron, paprykę oczyścić i umyć -pokroić w piórka. Kaki pokroić w grubszą kostkę przełożyć do makaronu. Ser pokroić na mniejsze kawałki i również do miski, na końcu dodać roszponkę i wymieszać z dressingiem.
Podawać od razu.
Smacznego