Sałatka makaronowa z brokułem, serem pleśniowym i ziarnami słonecznika
Smaczna, sycąca sałatka makaronowa z brokułem i serem pleśniowym. Bardzo lubię to połączenie smakowe. Całość uzupełniają uprażone, chrupiące pestki słonecznika i dressing musztardowy. Nieskomplikowane, proste danie świetne na szybki obiad lub kolację.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ Z BROKUŁEM, SEREM PLEŚNIOWYM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA (2 porcje)
Składniki :
150 g makaronu świderki
½ brokuła
100 g sera z niebieską pleśnią, np. lazur
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing :
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić sałatkę makaronową z brokułem, serem pleśniowym i ziarnami słonecznika : Makaron ugotować według informacji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego, gotującego się wrzątku, gotować przez około 4 minuty (brokuł powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny). Odcedzić, odstawić. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką rózgową). Na talerze nałożyć makaron, dodać różyczki brokuła, posypać pokruszonym serem z pleśnią i uprażonymi ziarnami słonecznika. Na koniec polać dressingiem.