Sałatka makaronowa na ciepło
Składniki:
250g ulubionego makaronu
200g pomidorków koktajlowych
150g chorizo
150g piersi z kurczaka pokrojonej w drobną kostkę
1/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
3 łyżki kaparów
sok z 1/2 cytryny
oliwa
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić na nią pokrojone chorizo i kurczaka. Smażyć przez kilka minut, aż kurczak ładnie się przyrumieni, a chorizo puści soki. Zawartość patelni dodać jeszcze ciepłą do makaronu i dokładnie wymieszać, aby makaron pokrył się sosem z patelni. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, oliwki i kapary. Wymieszać. Całość skropić sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.