Sałatka jajeczna z soczewicą i marynowaną jalapeno
W moim wykonaniu sałatka jajeczna to zazwyczaj dość drobno posiekane składniki. Dzięki temu zabiegowi, zyskuje ona formę pasty do chleba i tak też ją podaję – na pieczywie. Najbardziej lubimy w tym przypadku ciemne, pełnoziarniste chleby lub tosty.
Tym razem zależało mi, aby oprócz jajek w sałatce jajecznej znalazły się pożywne warzywa. Postawiłam na soczewicę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek. Dodatkowo, dostarcza wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja soczewicy w porze śniadanie to być może niecodzienny dodatek, ale z pewnością smaczny i zdrowy.
Drukuj Sałatka jajeczna z soczewicą i marynowaną jalapeno Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 15 mins Czas Całkowity 30 minsProsta sałatka jajeczna to śniadanie idealne. Proste i szybkie.
Rodzaj Dania: Śniadanie Ilość Porcji: 4 os. Składniki- 5 jajek
- 100 g brązowej soczewicy ugotowanej na sypko lub z puszki
- 50 g czerwonej cebuli
- 50 g marynowanej papryki jalapeno
- 125 ml majonezu
- 10 g musztardy dijon
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
-
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie obierz. Pokrój na ćwiartki, a następnie posiekaj wg uznania w malakserze lub bardzo drobno nożem.
-
Cebulę pokrój z drobną kostkę.
-
Soczewicę odsącz dokładnie.
-
Papryczki jalapeno posiekaj. Użyj tyle, ile uważasz za stosowne; do uzyskania odpowiedniej ostrości - sałatka powinna być wyraźnie pikantna.
-
Wszystkie przygotowane składniki sałatki wymieszaj. Dodaj majonez oraz musztardę i dopraw do smaku solą i pieprzem.