Sałatka jajeczna z makrelą i porem
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na sałatkę jajeczną z makreli i porami, która świetnie sprawdzi się na kanapki dla całej rodziny. Ostatnio powróciłam do past i sałatek śniadaniowych, chyba poczułam wiosnę ? A makrela, jak wiadomo, zdrowa jest, więc nie ma się co ograniczać. Sałatka wyszła pyszna, wędzona makrela, jajka i pory, co mogłoby pójść nie tak? Przepis znalazłam na blogu Quchnia po prostu. Jeżeli lubicie tego typu smarowidła na kanapki, polecam także przepis na pastę z makreli z suszonymi pomidorami, jest boska, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Sałatka jajeczna z makrelą i porem(4 porcje)
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę
- 1 wędzona makrela
- 1 mały por, pokrojony w plasterki
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Posiekanego pora umieść w na sitku, posyp szczyptą soli i odstaw do zlewu żeby puścił sok na 15 minut.
- Zdejmij z makreli skórkę, oddziel mięso od ości, przełóż je do miski i rozdrobnij widelcem.
- Wmieszaj pora i resztę składników, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj sałatkę jajeczną z makrelą i porem z ulubionym pieczywkiem.
Smacznego!
English version Smoked mackerel and leek egg salad (4 servings) Ingredients:- 5 hard-boiled eggs, diced
- 1 smoked mackerel
- 1 small leek, thinly sliced
- 3 tablespoons mayonnaise
- salt and pepper
- Place leeks in the colander, sprinkle with salt and set aside for 15 minutes.
- Skin the mackerel fillets and do a quick check for any bones, flake into the bowl and shred with a fork.
- Stir in leeks and remaining ingredients, season with salt and pepper to taste and serve with crusty bread.
Enjoy!