Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym
Przeglądając jakiś czas temu ulubione blogi moją uwagę przykuła sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym. Uwielbiam sałatki i pasty jajeczne i wszystko co miodowo-musztardowe, więc postanowiłam wypróbować ten przepis. Wyszła naprawdę pyszna, a dodatek ziół i chrupiącego boczku wyszła jej na korzyść. Dodatkowo sałatka ta jest w wersji odchudzonej, bo z sosem na bazie jogurtu naturalnego a z boczku tłuszcz jest cały wytopiony 😊 Polecam z chrupiącym pieczywem na leniwe śniadanie. Jeżeli lubisz sałatki jajeczne to polecam też tą z makrelą i porami – pycha. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym(2 porcje)
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki musztardy miodowej (użyłam Maille, jest najlepsza!)
- ¼ łyżeczki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- ⅛ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅛ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 dymka, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 plaster boczku, podsmażony do chrupkości i pokruszony
- 3 duże ugotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę
- sól i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj jogurt, olej, musztardę, Worcestershire, paprykę i czosnek.
- Następnie dodaj dymkę, pietruszkę, boczek i jajka, i delikatnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing(2 servings)
Ingredients:
- 3 tablespoons plain yogurt
- ½ tablespoon olive oil
- ½ tablespoon honey mustard
- ¼ teaspoon Worcestershire sauce (optional)
- ⅛ teaspoon paprika
- ⅛ teaspoon garlic powder
- 1 scallion, thinly sliced
- 2 tablespoons minced flat-leaf parsley
- 1 slice of bacon, cooked and crumbled
- 3 large eggs, hard-boiled, chopped
- salt and black pepper to taste
Preparation:
- Whisk together the yogurt, oil, honey mustard, Worcestershire, paprika, and garlic powder in a medium bowl.
- Add the scallion, parsley, bacon, and egg and toss gently to combine.
- Season with and black pepper to taste.
Enjoy!