Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym

Przeglądając jakiś czas temu ulubione blogi moją uwagę przykuła sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym. Uwielbiam sałatki i pasty jajeczne i wszystko co miodowo-musztardowe, więc postanowiłam wypróbować ten przepis. Wyszła naprawdę pyszna, a dodatek ziół i chrupiącego boczku wyszła jej na korzyść. Dodatkowo sałatka ta jest w wersji odchudzonej, bo z sosem na bazie jogurtu naturalnego a z boczku tłuszcz jest cały wytopiony 😊 Polecam z chrupiącym pieczywem na leniwe śniadanie. Jeżeli lubisz sałatki jajeczne to polecam też tą z makrelą i porami – pycha. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym

(2 porcje)

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki musztardy miodowej (użyłam Maille, jest najlepsza!)
  • ¼ łyżeczki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • ⅛ łyżeczki słodkiej papryki
  • ⅛ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 dymka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 plaster boczku, podsmażony do chrupkości i pokruszony
  • 3 duże ugotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę
  • sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj jogurt, olej, musztardę, Worcestershire, paprykę i czosnek.
  2. Następnie dodaj dymkę, pietruszkę, boczek i jajka, i delikatnie wymieszaj.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing

(2 servings)

Ingredients:

  • 3 tablespoons plain yogurt
  • ½ tablespoon olive oil
  • ½ tablespoon honey mustard
  • ¼ teaspoon Worcestershire sauce (optional)
  • ⅛ teaspoon paprika
  • ⅛ teaspoon garlic powder
  • 1 scallion, thinly sliced
  • 2 tablespoons minced flat-leaf parsley
  • 1 slice of bacon, cooked and crumbled
  • 3 large eggs, hard-boiled, chopped
  • salt and black pepper to taste

Preparation:

  1. Whisk together the yogurt, oil, honey mustard, Worcestershire, paprika, and garlic powder in a medium bowl.
  2. Add the scallion, parsley, bacon, and egg and toss gently to combine.
  3. Season with and black pepper to taste.

Enjoy!

Zdjęcie - Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów