Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką
Przedstawiam dziś świetny pomysł na urozmaicenie porannych śniadań, pyszna sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką na pewno zasmakuje całej rodzinie. Pomijając już jej cudowne wartości odżywcze, jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ugotowane na twardo i posiekane jajka, z pokrojonym w kostkę awokado i rzodkiewką z sosem na bazie majonezu, jogurtu greckiego i musztardy i już mamy pyszne śniadanie. Dodatek prażonych ziaren dyni i słonecznika dodają jej chrupkości, a kolendry aromatu, bardzo lubię takie dodatki. Polecam także na kanapki do pracy, sprawdza się świetnie, zapraszam!
Scroll down for English
Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką(4 porcje)
Składniki:
- 8 dużych jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- sól i pieprz
- 1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- 4 dymki drobno posiekane wraz z zielonym częściami
- 4 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę
- 3 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion dyni i słonecznika
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
- liście sałaty, opcjonalnie
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj w posiekane jaja, awokado, dymkę, rzodkiewki, nasiona dyni i kolendrę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wyłóż sałatkę na przygotowane ulubione pieczywo z sałatą i podawaj.
Smacznego!
English version
Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką(4 servings)
Ingredients:
- 8 large eggs, hardboiled and chopped
- 3 tbsp Greek yoghurt
- 3 tbsp mayonnaise
- 2 tsp Dijon mustard
- salt, and pepper
- 1 avocado, peeled, de-stoned and cubed
- 4 spring onions finely sliced
- 4 radishes, thinly sliced, or diced
- 3 tbsp toasted pumpkin and sunflower seeds
- 3 tbsp finely chopped coriande
- salad leaves, optional
Preparation:
- In a large bowl, mix together the yoghurt, mayonnaise, mustard and salt till well combined.
- Add in the chopped eggs, avocado, spring onions, radishes, pumpkin and sunflower seeds and coriander and mix till combined. Season with salt and pepper.
- Spread the egg mayonnaise mix on one bread slice with salad leaves and serve.
Enjoy!