Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką

Przedstawiam dziś świetny pomysł na urozmaicenie porannych śniadań, pyszna sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką na pewno zasmakuje całej rodzinie. Pomijając już jej cudowne wartości odżywcze, jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ugotowane na twardo i posiekane jajka, z pokrojonym w kostkę awokado i rzodkiewką z sosem na bazie majonezu, jogurtu greckiego i musztardy i już mamy pyszne śniadanie. Dodatek prażonych ziaren dyni i słonecznika dodają jej chrupkości, a kolendry aromatu, bardzo lubię takie dodatki. Polecam także na kanapki do pracy, sprawdza się świetnie, zapraszam!

Scroll down for English

Zdjęcie - Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką

(4 porcje)

Składniki:

  • 8 dużych jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól i pieprz
  • 1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 dymki drobno posiekane wraz z zielonym częściami
  • 4 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę
  • 3 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion dyni i słonecznika
  • 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • liście sałaty, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i dopraw solą i pieprzem.
  2. Dodaj w posiekane jaja, awokado, dymkę, rzodkiewki, nasiona dyni i kolendrę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Wyłóż sałatkę na przygotowane ulubione pieczywo z sałatą i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką

(4 servings)

Ingredients:

  • 8 large eggs, hardboiled and chopped
  • 3 tbsp Greek yoghurt
  • 3 tbsp mayonnaise
  • 2 tsp Dijon mustard
  • salt, and pepper
  • 1 avocado, peeled, de-stoned and cubed
  • 4 spring onions finely sliced
  • 4 radishes, thinly sliced, or diced
  • 3 tbsp toasted pumpkin and sunflower seeds
  • 3 tbsp finely chopped coriande
  • salad leaves, optional

Preparation:

  1. In a large bowl, mix together the yoghurt, mayonnaise, mustard and salt till well combined.
  2. Add in the chopped eggs, avocado, spring onions, radishes, pumpkin and sunflower seeds and coriander and mix till combined. Season with salt and pepper.
  3. Spread the egg mayonnaise mix on one bread slice with salad leaves and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów