Sałatka izraelska (Israeli salad)
Najbardziej popularna sałatka kuchni Izreala. Zwana też w samym izraelu ‚arab salad’. Serwowana jako dodatek do falafela czy shawarmy. Lub zwyczajnie jako ‚warzywa’ do dania obiadowego. Tutaj, pokazuję Wam wersję zupełnie podstawową - taką też spotykaliśmy najczęściej w Izraelu.
Widziałam też wersję z cebulą, posiekaną miętą i czerwoną papryką, a nawet z awokado. To już wariacje na temat.
Tu, wersja ‚basic’. Co ważne, warzywa muszą być naprawdę d r o b n o pokrojone. Orientacyjnie podałam ilość ogórka i pomidora - w praktyce zobaczcie jak duże są warzywa którymi dysponujecie - ogórka i pomidora powinno być mniej więcej po równo. Zróbcie ciut wcześniej i odstawicie do przegryzienia.
Polecam!
Sałatka izraelska.
1 długi zielony ogórek
4 - 5 pomidorów
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
oliwa z oliwek
sok z cytryny ( ewentualnie limonki)
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
Pomidory i ogórka myjemy, b a r d z o drobno kroimy. ( Ja nie obieram warzyw ze skórki, w Izraelu też wszędzie podawano nie obrane ).
Pokrojone warzywa mieszamy z posiekaną pietruszką, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, obficie skrapiamy oliwą.
Smacznego!
• • •
Original israeli salad.
1 long green cucumber 4 - 5 tomatoes a bunch of parsley, finely chopped olive oil lemon juice (or lime juice) salt and freshly ground pepper
Wash tomatoes and cucumber, dice them really finely. (I did not peel vegetables, in Israel they were also served not peeled).
Mix chopped vegetables with parsley, season with salt, pepper and lemon juice, sprinkle generously with olive oil.
Enjoy!