Sałatka curry z cykorii i suszonej żurawiny
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: -minuty
Przepis na tę sałatkę dostałam od znajomej, która bardzo mi ją polecała a ponieważ lubię poznawać nowe kombinacje smakowe zbyt długo nie zwlekałam z jej wykonaniem. Sałatka jest ciekawą przekąską, myślę, że nadaje się także do mięsa jeśli ktoś lubi jego połączenie ze słodkim. Od siebie dodałam odrobinę curry bo jakoś mi tak pasowało, ale można je pominąć jeśli nie lubicie. Listki cykorii są odrobinę gorzkie dlatego jeśli chcecie uniknąć nieprzyjemnego posmaku goryczy polecam je odciąć.
Składniki- cykoria - 2 sztuki
- suszona żurawina - 1 garść
- kwaśne jabłko - 1
- sok z cytryny
- jogurt - 3 łyżki
- majonez - 1 łyżka
- miód - 1 łyżka
- curry - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Listki cykorii porwać na małe kawałki i wrzucić do salaterki. Jabłko obrać ze skórki, skroić w słupki i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać do miski, żurawinę także. W kubku wymieszać jogurt, miód, majonez, curry, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)