Sałatka brokułowa z jajkiem w koszulce
Dziś sałatka z jajkiem w koszulce. Podawana na ciepło, z chrupiącymi rzodkiewkami i kremowym żółtkiem jajka to świetne danie na lekki obiad albo solidny lunch.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Przepis także w wersji filmowej:)
Sałatka brokułowa z jajkiem w koszulce Składniki- brokuł - 1 sztuka
- czerwona cebula - 1 sztuka
- jajka - 3 sztuki
- pomidorki koktajlowe - garść
- szczypior - 1 łyżka
- rzodkiewki - 1 pęczek
- oliwa - 3 łyżki
- ocet winny - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Brokuł umyj, podziel na różyczki. Ugotuj w parowarze.
Rzodkiewki oczyść, pokrój w cienkie plasterki, pomidorki przekrój na pół. Posiekaj szczypiorek. Cebulę pokrój w piórka.
Przygotuj sos, wymieszaj 1 łyżkę octu z solą, pieprzem. Wolnym strumieniem dolej oliwę, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos.Na talerzu ułóż brokuły, na nich rzodkiewki, pomidorki i cebulę. Polej sosem.
W rondelku zagotuj wodę (ok.3/4 litra), z łyżką octu. Delikatnie wbij jajko, gotuj 2-3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na wierzchu porcji sałatki. Posyp szczypiorkiem.