Sałatka brokułowa z fetą i pomidorkami
Sałatka brokułowa którą możesz przygotować na co dzień i od święta. Sama przygotowałam tę sałatkę na weekend, z okazji weekendów zawsze staram się przygotowywać coś niecodziennego dla nas. Sałatkę zjedliśmy sobie po troszku na śniadanie i na kolację. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, dużą rolę odgrywa w niej chrupiący uprażony słonecznik. Sos w dużej mierze przygotowany na bazie jogurtu jest lekki, delikatnie czosnkowy. Jeśli lubisz intensywniejszy czosnkowy smak, możesz dodać 2 ząbki czosnku zamiast 1. Ja zdecydowanie wolę delikatnie czosnkowy posmak, dlatego z czosnkiem wolę nie przesadzać.
Danie: Sałatka
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 5 min.
Kalorie: 200 kcal
Sałatka z brokuła, sera Favita, pomidorków i ziaren prażonego słonecznika. Całość skąpana w sosie jogurtowo – czosnkowym.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
-
1 brokuł (około 500g)
-
250 g pomidorków koktajlowych
-
220 g sera Favita
-
80 g słonecznika łuskanego
-
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
-
3 łyżki majonezu
-
1 duży ząbek czosnku
-
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Brokuła podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj nie dłużej niż 5 minut, brokuł powinien być ugotowany al dente. Ugotowanego brokuła przecedź na durszlaku i przelej zimną wodą. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Ser Favita pokrój w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe (u mnie pomidorki truskawkowe) przekrój na połówki.
- Na rozgrzanej patelni upraż słonecznik. Postaraj się żeby ziarenka nie zarumieniły się za bardzo, a jedynie nabrały więcej chrupkości. Odstaw do ostudzenia.
- W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.
- W misie sałatkowej układaj naprzemiennie brokuły, pomidorki i fetę, w międzyczasie polewaj sosem jogurtowym. Na samą górę sałatki wysyp prażony słonecznik.