Sałatka brokułowa z fetą i pomidorkami

Sałatka brokułowa z fetą i pomidorkami

Zdjęcie - Sałatka brokułowa z fetą i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka brokułowa którą możesz przygotować na co dzień i od święta. Sama przygotowałam tę sałatkę na weekend, z okazji weekendów zawsze staram się przygotowywać coś niecodziennego dla nas. Sałatkę zjedliśmy sobie po troszku na śniadanie i na kolację. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, dużą rolę odgrywa w niej chrupiący uprażony słonecznik. Sos w dużej mierze przygotowany na bazie jogurtu jest lekki, delikatnie czosnkowy. Jeśli lubisz intensywniejszy czosnkowy smak, możesz dodać 2 ząbki czosnku zamiast 1. Ja zdecydowanie wolę delikatnie czosnkowy posmak, dlatego z czosnkiem wolę nie przesadzać.

Zdjęcie - Sałatka brokułowa z fetą i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Sałatka
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 5 min.
Kalorie: 200 kcal

Sałatka z brokuła, sera Favita, pomidorków i ziaren prażonego słonecznika. Całość skąpana w sosie jogurtowo – czosnkowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 brokuł (około 500g)

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • 220 g sera Favita

  • 80 g słonecznika łuskanego

  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 duży ząbek czosnku

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Brokuła podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj nie dłużej niż 5 minut, brokuł powinien być ugotowany al dente. Ugotowanego brokuła przecedź na durszlaku i przelej zimną wodą. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Ser Favita pokrój w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe (u mnie pomidorki truskawkowe) przekrój na połówki.
  • Na rozgrzanej patelni upraż słonecznik. Postaraj się żeby ziarenka nie zarumieniły się za bardzo, a jedynie nabrały więcej chrupkości. Odstaw do ostudzenia.
  • W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.
  • W misie sałatkowej układaj naprzemiennie brokuły, pomidorki i fetę, w międzyczasie polewaj sosem jogurtowym. Na samą górę sałatki wysyp prażony słonecznik.

 

Kategorie przepisów