Sałatka brokułowa z fetą
Ostatnio przypomniałam sobie o tym, że istnieją sałatki. Bardzo mi ich brakowało. Ponieważ kupiłam wcześniej serek feta, wykorzystałam go w tej sałatce. Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie z moimi modyfikacjami.
Pycha!
Sałatka brokułowa z fetą
- 1 brokuł (lub opakowanie mrożonych brokułów)
- 1 opakowanie serka feta (najlepiej light)
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 1-2 ząbki czosnku
- majonez
- śmietana lub jogurt naturalny
- sól, pieprz
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i lekko podgotowujemy w osolonej wodzie (max. minutę od zagotowania) albo gotujemy je na parze. Zostawiamy do ostudzenia. Fetę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Z majonezu i śmietany (lub jogurtu) w proporcji 1:1 oraz czosnku przygotowujemy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Sałatkę układamy warstwami na półmisku: brokuł, sos, feta, sos, kukurydza, sos (na wierzch dałam jeszcze kilka różyczek brokułu). Całość posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Smacznego!