Sajgonki z groszkiem i krewetkami

Sajgonki z groszkiem i krewetkami
Nowy rok to świetna okazja, by wypróbować wszystkie te pomysły, które od dawna czekały na realizację i przez cały rok powracały niczym bumerang. Na przykład takie sajgonki z groszkiem i krewetkami – są nie tylko pyszne, ale świetnie sprawdzają się podczas karnawałowych imprez – lepszej okazji do ich spróbowania już pewnie nie będzie.

Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Pozostawiają też pewne pole do improwizacji. Jeśli właśnie rozpoczynasz noworoczną dietę, możesz podać je bez smażenia. Są równie pyszne, wystarczy tylko usmażyć lub ugotować wcześniej krewetki.

Zdjęcie - Sajgonki z groszkiem i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ok. 10-12 arkuszy papieru ryżowego
  • 100g makaronu ryżowego typu nitki
  • 200g mrożonego groszku
  • po pęczku bazylii, mięty i  kolendry
  • 150g obranych krewetek
  • olej do smażenia (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka sezamu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Groszek wrzuć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie odcedź. Odsączony groszek rozgnieć niezbyt starannie widelcem.
  • Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 5 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź.
  • Krewetki (rozmroź jeśli używasz mrożonych) oczyść i przekrój każdą wzdłuż. Jeśli zamierzasz podać „spring rollsy” bez końcowego smażenia obsmaż krótko na niewielkiej ilości oliwy i posól do smaku. Jeśli będziesz smażyć sajgonki, pokrojone krewetki odstaw.
  • Zioła drobno posiekaj, dodaj do groszku. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.
  • Zwilżaj kolejno arkusze papieru ryżowego i od razu zakładaj porcję makaronu, groszku z ziołami i po 3-4 kawałki krewetek. Zwijaj ściśle jak krokiety lub gołąbki.
  • Gdy wszystkie sajgonki są zawinięte, rozgrzej olej w woku lub na patelni. Wkładaj po kilka i smaż na chrupko z każdej strony.
  • Od razu po usmażeniu przekładaj na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu i posyp ziarnami sezamu.
  • Smażone sajgonki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, świeże (bez smażenia), możesz przechować przez 2-4 godzin w lodówce pod przykryciem, by nie obeschły.

Smacznego!

Zdjęcie - Sajgonki z groszkiem i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sajgonki z groszkiem i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów